Η ταχύτητα ενός Laptop εξαρτάτε από το μέγεθος της χωρητικότητας της μνήμης RAM και η σωστή στη λειτουργία της που είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες.
Τα είδη μνήμης RAM
Όταν αγοράζουμε ένα καινούργιο laptop είναι αρκετά γρήγορο και μετά από 2 χρόνια χρήσης να φαίνεται ότι είναι πολύ πιο αργό. Αυτό επειδή έχουμε εγκαταστήσει αρκετά προγράμματα που μπορεί να ξεκινούν με την εκκίνηση του laptop και επίσης επειδή οι κατασκευαστές ανά τακτά χρονικά διαστήματα βγάζουν καινούργιες ενημερώσεις για τα λειτουργικά τους που χρειάζονται περισσότερους πόρους μνήμης.
Δεν παίρνουν όλα τα laptop τις ίδιες μνήμες RAM. Υπάρχουν οι DDR, DDR2 και DDR3 με τις DDR3 να είναι οι πλέον σύγχρονες. Ακόμα οι μνήμες RAM διαφοροποιούνται ανάλογα την ταχύτητα χρονισμού τους 1600MHz 1333MHz, 1066MHZ (DDR3) 800MHz, 667MHz 533MHz (DDR2) 400MHz 333MHz 266MHz (DDR). Laptop παλαιότερα των 12 ετών χρησιμοποιούσαν μνήμες SDRAM
Όταν έχουμε βλάβη στη μνήμη RAM το laptop δεν ανάβει καθόλου παρόλο που το LED του Power On είναι αναμμένο και όταν ξεκινάει το λειτουργικό σύστημα βγάζει μία μπλε οθόνη και κάνει επανεκκίνηση.
Αναβάθμιση της RAM
Η μνήμη RAM βρίσκεται συνήθως στην κάτω πλευρά του laptop και μπορούμε πολύ εύκολα να την αφαιρέσουμε. Η πλακέτα της μνήμης ονομάζεται DIMM και ειδικότερα στα laptop SODIMM. Συνήθως υπάρχουν 2 θήκες slot για την μνήμη στο Laptop μας. Στα netbook υπάρχει 1 slot όπως και σε αρκετούς υπέρ-φορητούς υπολογιστές 11’’ ή 12’’, που μπορεί να είναι ακόμα και ενσωματωμένη στην μητρική πλακέτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις της ενσωματωμένης μνήμης δεν υπάρχει δυνατότητα αναβάθμιση της.
Το κάθε μοντέλο laptop έχει περιορισμό στο πόση είναι η μέγιστη μνήμη RAM που μπορεί να δει. Κάθε κατασκευαστής λειτουργικών συστημάτων αναγράφει πόση είναι η ελάχιστη μνήμη για κάθε έκδοση λειτουργικού και πόση είναι η ενδεδειγμένη.
Όταν έχουμε βλάβη στη μνήμη RAM το laptop δεν ανάβει καθόλου παρόλο που το LED του Power On είναι αναμμένο και όταν ξεκινάει το λειτουργικό σύστημα βγάζει μία μπλε οθόνη και κάνει επανεκκίνηση.