Πως να προστατευτείτε από τους κινδύνους του διαδικτύου

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν προφίλ στο Facebook, ανεβάζουν φωτογραφίες στο account τους στο Instagram, γράφουν διάφορα tweets κτλ. Εννοείται πως υπάρχει η καλή πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η κάπως πιο επικίνδυνη, από την άποψη ότι οι πάντες μπορούν να βλέπουν τις αναζητήσεις σου στο Google για παράδειγμα. Πάμε να δούμε πώς μπορείτε να προστατευτείτε από εκείνους που ενδιαφέρονται να μάθουν τα προσωπικά σας δεδομένα.
1) Μη χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ή το κινητό κάποιου άλλου

Ο πρώτος τρόπος προστασίας σας είναι ο πιο απλός. Εάν θέλετε να συνδεθείτε σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, να χρησιμοποιείτε πάντα δικές σας συσκευές. Σε περίπτωση που τύχει να βρεθείτε σε μια δύσκολη στιγμή και συνδεθείτε από κάπου αλλού καλό θα είναι να απενεργοποιείτε πάντα το λογαριασμό. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται έτσι κι αλλιώς, απ όπου κι αν συνδέεστε οπότε προσοχή!
2) Ν’ αποσυνδέεστε πάντα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δε χωράνε απροσεξίες εδώ αφού είναι αρκετά σοβαρό θέμα! Έχει άμεση σχέση με το παραπάνω αλλά εδώ τονίζουμε το πόσο σημαντικό είναι να μη ξεχνάτε να αποσυνδέεστε από κάθε λογαριασμό σας. Εάν δεν το κάνετε τότε είναι αρκετά πιθανό να σας κλέψουν προσωπικά δεδομένα, να κοινοποιήσουν διάφορα στο λογαριασμό σας, μέχρι και να εξαπατήσουν φίλους σας/γνωστούς για να εισπράξουν χρηματικό ποσό.
3) Προσοχή στο ιστορικό του Facebook

Ίσως το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχει. Όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι έχετε προφίλ στο Facebook ή είχατε κάποια στιγμή στη ζωή σας. Να γνωρίζετε ότι αφού αποφασίσετε να κάνετε εγγραφή ακόμη κι αν απενεργοποιήσετε το λογαριασμό τα δεδομένα και οι πληροφορίες δε διαγράφονται αλλά παραμένουν στο αρχείο του Facebook. Εάν βρίσκεστε στην περίπτωση που διαθέτετε προφίλ και το χρησιμοποιείτε τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι αναζητήσεις που κάνετε αποθηκεύονται στο λογαριασμό σας και μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να πάτε στην αναζήτηση ονομάτων, να πατήσετε στην επεξεργασία και στη συνέχεια διαγραφή αναζητήσεων.
4) Χρησιμοποιείτε δύο περιηγητές

Ο λόγος;! Στον ένα περιηγητή μπορείτε να κάνετε τις πιο σημαντικές εργασίες σας όπως πχ μια συναλλαγή και στον άλλο να αναζητάτε διάφορα ή να κάνετε άλλες δραστηριότητες ασήμαντες σχετικά με την ιδιωτική σας ζωή. Δύο καλές μηχανές αναζήτησης είναι οι Firefox και Chrome. Θεωρούνται δύο από τους πιο ασφαλής περιηγητές και κάνουν συχνά αναβαθμίσεις.
5) Απενεργοποιήστε το Ιστορικό του Google

Αν διαθέτετε λογαριασμό στην Google τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αποθηκεύει τα πάντα, και όταν λέμε τα πάντα το εννοούμε. Πιο συγκεκριμένα, αν μπείτε στην ιστοσελίδα history.google.com θα βρείτε όλες τις αναζητήσεις που έχετε κάνει όλο το διάστημα που διαθέτετε το λογαριασμό.
Η αποθήκευση αυτών των αναζητήσεων δε γίνεται για να σας απειλεί κάποιος από τη Google, όχι μην φοβάστε αλλά έχει σκοπό να σας βοηθήσει με έξυπνα αποτελέσματα στις αναζητήσεις σας. Δηλαδή ανάλογα με το τι ψάχνετε στο διαδίκτυο η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο προσπαθεί να σας βοηθήσει με γρήγορα αποτελέσματα. Εάν μάθατε μόλις τώρα γι αυτό και θέλετε να εξαφανίσετε όλα σας τα δεδομένα μπορείτε να πατήσετε τις ρυθμίσεις (settings) στη συνέχεια Web History και μετά delete all. Σωθήκατε!

Αυτοί ήταν πέντε απλοί τρόποι για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα από διάφορους επιτήδειους σερφάροντας στο διαδίκτυο. Χρειάζεται προσοχή όσον αφορά τη δράση μας στα social media αλλά και γενικότερα στο διαδίκτυο, αφού υπάρχουν κι εκείνοι που δε διστάζουν να προκαλέσουν από μικρά προβλήματα μέχρι πιο σοβαρά στους χρήστες.