‘Μπλέ’ Οθόνη. Τι Είναι και Τι Σημαίνει;

H Μπλε Οθόνη σφάλματος των Windows αναφέρεται στα “η Μπλε Οθόνη του Θανάτου”.Όταν συμβαίνει στα Windows ένα σφάλμα τόσο σοβαρό, που το λειτουργικό δεν μπορεί να συνέλθει χωρίς να γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή εμφανίζονται αυτού του τύπου οι οθόνες. Το χειρότερο όμως είναι πως αν δείτε μία φορά μπλε οθόνη το πιθανότερο είναι να δείτε κι άλλες στο μέλλον.Το ερώτημα όμως είναι τι τις προξενεί και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Τι Προξενεί τις Μπλε Οθόνες;

Σε γενικές γραμμές, οι μπλε οθόνες προκαλούνται από δύο πράγματα: Είτε από κάποιο ελάττωμα ή δυσλειτουργία στο hardware του υπολογιστή, είτε από πρόβλημα με low level πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί στον πυρήνα των Windows.
Τα προγράμματα στον υπολογιστή μας όπως Office, Browser, παιχνίδια κλπ αν συναντήσουν κάποιο σφάλμα, μπορούν να κλείσουν χωρίς να επηρεάσουν το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα.
Όταν όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το υλικό μέρος του υπολογιστή ή συμβεί κάποιο κόλλημα σε επίπεδο πυρήνα, τα Windows δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και αναγκάζονται να διακόψουν εντελώς τη λειτουργία τους, κλείνοντας και επανεκκινώντας τον υπολογιστή.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Τι φταίει όμως;

Το αρνητικό με αυτές τις οθόνες είναι πως είναι γεμάτες κείμενο ό που το μεγαλύτερο μέρος του δεν δίνει καμία χρήσιμη πληροφορία ,το χρήσιμο κομμάτι του κειμένου που είναι τρεις γραμμές το πολύ, δεν σημαίνει τίποτα για το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών, επίσης με τις default ρυθμίσεις του υπολογιστή μας, θα κάνει αμέσως επανεκκίνηση με το που εμφανίζεται η μπλε οθόνη, χωρίς να έχουμε την ευκαιρία να τη διαβάσουμε.
Το θετικό είναι πως με την εμφάνιση μιας μπλε οθόνης, τα Windows δημιουργούν αυτόματα ένα αρχείο “minidump” που περιέχει τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα.

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση των μπλε οθονών

Χρησιμοποιήστε την Επαναφορά Συστήματος (System Restore): Αν αρχίσατε να έχετε μπλε οθόνες σύντομα μετά την εγκατάσταση ενός νέου δισκου ή προγράμματος, ίσως η επαναφορά μιας παλαιότερης κατάστασης να διορθώσει το πρόβλημα.

Μπείτε στην Ασφαλή Λειτουργία (Safe Mode): Αν ο λάθος ή ελαττωματικός Driver που βάλατε δεν σας αφήνει καν να μπείτε στα Windows και βγάζει μπλε οθόνη με το που ξεκινάει ο υπολογιστής, μπορείτε να δοκιμάσετε να μπείτε σε safe mode και να δοκιμάσετε από εκεί το System Restore.

Ελέγξτε για προβλήματα του Hardware: Η μνήμη είναι ένας από τους πλέον συνήθεις υπόπτους για μπλε οθόνες. Αν όμως υπερλειτουργεί ο ανεμιστήρας ή αντίθετα δεν λειτουργεί καθόλου, μάλλον το πρόβλημά είναι υπερθέρμανσης λόγω σκόνης που έχει συγκεντρωθεί στον υπολογιστή.
Ελέγξτε για ιούς και λοιπά Malware: Αν κάποιο malware καταφέρει να διεισδύσει στον πυρήνα των Windows, μπορεί να προξενήσει αστάθεια. Δεν συμβαίνει βέβαια συχνά, αλλά είναι καλό να αποκλείσετε το ενδεχόμενο.

Εγκαταστήστε ανανεωμένους drivers: Ένας λάθος ή προβληματικός driver μπορεί να φέρει αρκετές μπλε οθόνες στο σύστημά σας.

Επανεγκαταστήστε τα Windows: Αυτή είναι και η πιο δραστική λύση από όλες. Αν το πρόβλημα δεν είναι στο Hardware, τότε θα έχετε έναν υπολογιστή κυριολεκτικά σαν καινούριο, αλλά θα πρέπει να εγκαταστήσετε από την αρχή όλα σας τα προγράμματα.