Κολλαει ο υπολογιστης ξαφνικα

Ένα άλλο πολύ συχνό πρόβλημα είναι να κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά ενώ λειτουργεί. Οι αιτίες και εδώ είναι παραπάνω από μία. Μπορεί να είναι πρόβλημα δίσκου, πρόβλημα μνήμης ή και πρόβλημα λειτουργικού συστήματος.


Αιτία : Φταίει o δίσκος ή η μνήμη


Δίσκος


Αν κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά η πιο πιθανή αιτία είναι να είναι πρόβλημα δίσκου. Αν ο δίσκος έχει πρόβλημα ή χαλασμένα sectors έχει σαν αποτέλεσμα ο υπολογιστής να κολλάει. Αν ο δίσκος αντιμετωπίζει πρόβλημα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ακούσετε κάποιο ασυνήθιστο ήχο (συνεχόμενα κλικ, γρατσούνισμα …). Αν ακούσετε έναν τέτοιο ήχο σίγουρα ευθύνεται ο δίσκος και δυστυχώς ίσως έχετε και απώλεια δεδομένων.
Αν δεν ακούτε κάποιο περίεργο ήχο ίσως έχει κάποια bad sectors οπότε θα πρέπει να κάνετε μια επανεκκίνηση και έναν έλεγχο δίσκου με κάποιο εργαλείο που έχει το λειτουργικό σας σύστημα
Υπάρχει και το ενδεχόμενο το πρόβλημα να το δημιουργήσει κάποιος δίσκος που τέθηκε ξαφνικά σε λειτουργία ή απενεργοποιήθηκε αν κάποιο καλώδιο δεν είναι σωστά συνδεδεμένο.


Μνήμη


Μια άλλη πιθανή αιτία όταν κολλάει ο υπολογιστής, είναι να είναι πρόβλημα μνήμης. Αν είναι πρόβλημα μνήμης τότε θα σας εμφανίσει λογικά κάποιο error μήνυμα που θα σχετίζεται με τη μνήμη. Αν δεν εμφανίσει κάποιο error αλλά απλώς κολλήσει τότε είναι σχετικά δύσκολο να είναι πρόβλημα μνήμης. Μπορείτε να κάνετε ένα memtest για να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο.
Λειτουργικό σύστημα/Εφαρμογές
Τέλος αν κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά ίσως έχει πρόβλημα το λειτουργικό σύστημα ή κάποια εφαρμογή. Έτσι αν κολλάει όταν τρέχει μια συγκεκριμένη εφαρμογή μάλλον το πρόβλημα είναι στην εφαρμογή. Αν συμβαίνει τυχαία αυτό τότε κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίζετε και άλλα προβλήματα κατά διαστήματα, όπως error μηνύματα και γενικά προβληματική συμπεριφορά στο λειτουργικό σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να επιδιόρθωση λαθών αν έχετε Windows ή να τρέξετε μια Live διανομή Linux για να δείτε αν αντιμετωπίσετε πάλι προβλήματα.


CPU/Motherboard


Μικρή πιθανότητα υπάρχει για το κόλλημα να ευθύνεται είτε η CPU ή η motherboard. Οι πιθανότητες είναι σχετικά μικρές και θα πρέπει να εξετάσετε αυτό το ενδεχόμενο μόνο αν αποκλείσετε όλα τα προηγούμενα.