Πρόβλημα Υπερθέρμανσης Laptop

Στην εταιρία μας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν δεν φροντίζεις όσο πρέπει τον φορητό σου υπολογιστή, οι συνέπειες μπορούν να είναι καταστροφικές και εκτός του ελέγχου σου. Σκέψου ότι όπως και τα αυτοκίνητα έτσι και οι ηλεκτρονικές συσκευές, υπολογιστές, χρειάζονται μια τακτική συντήρηση για να λειτουργούν ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στους φορητούς υπολογιστές είναι η υπερθέρμανση, κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι για το πώς θα το αντιμετωπίσουν. Εμείς θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις τι προκαλεί τη ζέστη και πώς θα κρατήσεις το φορητό σου υπολογιστή να λειτουργεί στη φυσιολογική του θερμοκρασία.

Οι φορητοί υπολογιστές είναι πιο επιρρεπείς στην υπερθέρμανση από τους επιτραπέζιους υπολογιστές, λόγω του σχεδιασμού τους, είναι αυτονόητο ότι σχεδόν κάθε φορητός υπολογιστής θα <<υποφέρει>> από προβλήματα θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ζωή του.

Διατηρείστε το δροσερό

Με βάση την εμπειρία χρόνων έχουμε αντιμετωπήσει πολλές φορές το πρόβλημα της υπερθέρμανσης, πολύ περισσότερο σε φορητούς υπολογιστές. Ο κύριος λόγος είναι ο λεπτός σχεδιασμός τους, η έλλειψη ψύξη τους και μη συντήρηση τους.

Οι φορητοί υπολογιστές με την πάροδο του χρόνου τείνουν να μαζεύουν σκόνη και χνούδια από το περιβάλλον. Αυτό κυρίως οφείλεται στους ανεμιστήρες τους που τραβούν την σκόνη εσωτερικά δημιουργώντας ένα στρώμα σκόνης και χνουδιού, το οποίο φράζει τις οπές του φορητού υπολογιστή και τον εμποδίζει να αποβάλει την θερμότητα που παράγεται από τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών.

Από την στιγμή που οι οπές εξαερισμού μπλοκάρηστούν τότε αυτό που συμβαίνει, είναι ότι η θερμότητα παραμένει μέσα στο περίβλημα του φορητού υπολογιστή και προκαλείται υπερθέρμανση. Οι κατασκευάστες των φορητών υπολογιστών έχουν ορίσει συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά την θερμοκρασία, οι οποίες αν παραβιαστούν μπορούν να οδηγήσουν σε αστοχία και προβλήματα στην μητρική πλακέτα, στην κάρτα γραφικών και σε άλλα εξαρτήματα του φορητού σου υπολογιστή.

Εμείς συχνά συγκρίνουμε την συντήρηση του υπολογιστή σου με αυτήν ενός αυτοκινήτου, αν το αυτοκίνητό σου παρουσιάσει υπερθέρμανση θα την αγνοήσεις  ή θα το παραδώσεις στο τεχνικό σου συνεργείο και να προλάβεις τυχόν προβλήματα στη μηχανή του; Έτσι και το laptop σου θα πρέπει να το παραδώσεις στον τεχνικό σου, πριν σου κοστίσει περισσότερο από προβλήματα που μπορεί να προκύψουν πέρα από την επισκευή.

Εάν παρατηρήσεις ένα σφάλμα στην οθόνη να σε ενημερώνει για κάποιο σφάλμα στο σύστημα ψύξης ή εάν το laptop σου παραμένει πολύ ζεστό και κλείνει μετά από 5-30 λεπτά, τότε αυτό είναι σίγουρα σημάδι υπερθέρμανσης του laptop.

Υπάρχουν περιπτώσεις που από υπερβολική συγκέντρωση σκόνης να μην περιστρέφονται τα πτερύγια του ανεμιστήρα. Αν εντοπίσεις ότι ο ανεμιστήρας του laptop σου δεν ακούγεται ή ότι δεν λειτουργεί θα πρέπει άμεσα να σταματήσεις την λειτουργία του και να το πας στο πλησιέστερο τεχνικό τμήμα.

Η διαδικάσια καθαρισμού πολλές φορές απαιτεί να ξεβιδώσουμε όλα τα κομμάτια του laptop ακόμα και να αφαίρεσουμε τη μητρική πλακέτα με το σύστημα ψήξης. Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που συγκετρώνει την περισσότερη σκόνη και να το καθαρίσουμε.

Οι περισσότεροι ανεμιστήρες στους φορητούς υπολογιστές είναι βιδωμένοι με την ψήκτρα και θα πρέπει να διαχωριστούν για να καθαριστούν σωστά, με την επανατοποθέτηση της ψήκτρας με τον καθαρισμό, θα πρέπει να τοποθετήσουμε εκ νέου θερμαγώγιμη πάστα για την αποτελεσματικότερη μεταφορά θερμοκρασίας από τον επεξεργαστή στην ψήκτρα.

Το πρόβλημα της υπερθέρμανσης στους φορητούς υπολογιστές αρχίζει να εμφανίζεται συνήθως 2 χρόνια μετά την αγορά τους, αλλά δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί νωρίτερα. Η συμβουλή μας είναι όσο ποιο γρήγορα το αντιμετωπίσεις με την εμφάνιση του τόσο το καλύτερο για την μακροχρόνια λειτουργία του laptop σου.

Πώς να προστατεύσεις τον φορητό σας υπολογιστή από την υπερθέρμανση.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις την εκδήλωση υπερθέρμανσης σ΄έναν φορητό υπολογιστή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα αποτρέψει για πάντα το πρόβλημα της υπερθέρμανσης.

Προσπάθησε να τοποθετείς τον φορητό σου υπολογιστή σε μια επίπεδη επιφάνεια, ένα τραπέζι ή ένα γραφείο είναι το καλύτερο.
Απέφυγε την τοποθέτηση του φορητού σου υπολογιστή σε χαλιά και μοκέτες που συγκεντρώνουν περισσότερη σκόνη, τρίχες κατοικίδιων ζώων κ.α που δεν είναι καλό για τους φορητούς υπολογιστές και τα συστήματα ψύξης τους.
Απέφυγε την τοποθέτηση του φορητού σου υπολογιστή στο πάπλωμα ή στα μαξιλάρια της κρεβατοκάμαρά σου.
Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν βάσεις ψύξης pad με ανεμιστήρες, αυτό σίγουρα βοηθάει το laptop σας να διατηρεί χαμηλότερη θερμοκρασία.
Απέφυγε να βάζεις το laptop στα πόδια σου, ακόμη περισσότερο όταν το laptop έχει ήδη αναπτύξει θερμοκρασία από την προηγούμενη θέση του.