Ο υπολογιστης κλεινει ξαφνικα

Αν ο υπολογιστής κλείνει ξαφνικά, τότε τα πιθανά ενδεχόμενα είναι δύο. Τις περισσότερες των περιπτώσεων θα είναι υπερθέρμανση του επεξεργαστή ή πτώση τάσης στην τροφοδοσία.
Αιτία : Υπερθέρμανση ή πτώση τάσης
Υπερθέρμανση
Τις 9/10 φορές που θα κλείνει ένας υπολογιστής ξαφνικά, η αιτία είναι υπερθέρμανση του επεξεργαστή. Ο επεξεργαστής αναπτύσσει θερμότητα κατά τη λειτουργία του. Έτσι έχει ένα σύστημα που αποβάλει αυτή τη θερμότητα στο περιβάλλον. Το σύστημα αυτό αποτελείται τουλάχιστον από μια ψύκτρα και ένα ανεμιστηράκι. Αν ή η ψήκτρα ή το ανεμιστηράκι έχουν προβληματική λειτουργία το σύστημα αυτό δεν θα λειτουργεί σωστά και έτσι δεν θα αποβάλλεται η θερμότητα από τον επεξεργαστή στο περιβάλλον. Το σύστημα έτσι για να μην καεί ο επεξεργαστής κλείνει τον υπολογιστή για προστασία.

Τις περισσότερες φορές θα είναι πρόβλημα από υπερβολική συγκέντρωση σκόνης στον υπολογιστή, στη ψήκτρα ή και στις διόδους κλιματισμού του Desktop/Laptop και με ένα απλό καθάρισμα θα λύνεται το πρόβλημα.

Ίσως όμως έχει πρόβλημα το ανεμιστηράκι ή δεν κάνει καλή επαφή η CPU με την ψήκτρα και θέλει ξανά αγώγιμη πάστα.

Για να ελέγξετε αν κλείνει από υπερβολική θερμοκρασία ο υπολογιστής σας, μπορείτε να μπείτε στο BIOS και να δείτε αν η θερμοκρασία είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ή να ελέγξετε με κάποια εφαρμογή όπως CPU-Z που δείχνει τη θερμοκρασία στον επεξεργαστή.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πρόβλημα μπορείτε να δείτε σε ένα παλαιότερο άρθρο εδώ.
Τροφοδοσία/Τάση
Ένα όχι και τόσο απίθανο ενδεχόμενο είναι να έχετε πρόβλημα με την τάση στην τροφοδοσία. Αν το τροφοδοτικό δίνει λιγότερη τάση από ότι χρειάζεται το σύστημά σας τότε αυτό θα κλείνει ξαφνικά. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε είτε μέσα από το BIOS είτε με κάποιο benchmark πρόγραμμα που δείχνει την τροφοδοσία ή με κάποιο πολύμετρο αν έχετε (και ξέρετε πως λειτουργεί φυσικά).

Αν πρόκειται για Laptop και η μπαταρία του κρατάει ακόμα, τότε πρέπει να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο. Αν όμως η μπαταρία του είναι νεκρή και η θερμοκρασία του επεξεργαστή φαίνεται φυσιολογική τότε θα πρέπει να ελέγξετε σίγουρα το τροφοδοτικό και το βύσμα του τροφοδοτικού. Πολλές φορές όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ένα απλό σκουπιδάκι που υπάρχει στο βύσμα του τροφοδοτικού ίσως ευθύνεται για αυτή τη ταλαιπωρία.