Τι ειναι το firewall

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ακόμα και οι χρήστες που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία γνωρίζουν τη χρησιμότητα του antivirus για την ηλεκτρονική ασφάλεια των υπολογιστών μας. Όσον αφορά όμως το firewall, ορισμένοι χρήστες ενδεχομένως να αγνοούν όχι μόνο την αναγκαιότητά του, αλλά και τους λόγους της ύπαρξής του. Στο παρόν άρθρο θα σας εισάγουμε στην έννοια του firewall, τη χρησιμότητά του και τα βασικά είδη που συναντώνται στους υπολογιστές μας.

Ο απλούστερος τρόπος να περιγράψουμε το firewall είναι να το παρομοιάσουμε με τον δεσμοφύλακα που βρίσκεται στην είσοδο της φυλακής.

Το καθήκον του δεσμοφύλακα είναι το εξής:

Ελέγχει ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει από το κτήριο βάσει συγκεκριμένων κανόνων
Απαγορεύει την είσοδο ή την έξοδο σε συγκεκριμένα άτομα
Αν δεν γνωρίζει για τα δικαιώματα εισόδου ή εξόδου για κάποιο συγκεκριμένο άτομο, συμβουλεύεται τους ανωτέρους του για το πώς να πράξει.
Το firewall είναι ένα πρόγραμμα, μία συσκευή ή ένα σύνολο συσκευών που κάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά για τον υπολογιστή μας: ελέγχει την επικοινωνία, τη λήψη ή την αποστολή δεδομένων συγκεκριμένων προγραμμάτων, μέσω δικτύου.

Κάποια προγράμματα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο να στείλουν και να λάβουν δεδομένα στο δίκτυο (όπως ο browser, το πρόγραμμα του e-mail ή η υπηρεσία για τα updates του λειτουργικού συστήματος).
Άλλα προγράμματα, όπως αναγνωρισμένα mallware, έχουν απαγορευμένη την πρόσβαση – για τα προγράμματα αυτά, ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει δίκτυο.
Τέλος, επειδή κανένα firewall δεν έχει κανόνες για τα εκατομμύρια προγράμματα που κυκλοφορούν στην αγορά, τα περισσότερα “οικιακά” firewall ρωτούν το χρήστη όταν κάποιο νέο, άγνωστο πρόγραμμα προσπαθεί για πρώτη φορά να έχει πρόσβαση στο δίκτυο. Στην ερώτηση αυτή σχεδόν πάντα υπάρχει και η επιλογή το firewall να θυμάται τον κανόνα (το Ναι ή το Όχι που θα απαντήσει ο χρήστης) και να μην ξαναρωτήσει.
Η ονομασία firewall προήλθε από τους ειδικούς τοίχους, οι οποίοι ήταν σχεδιασμένοι για να περιορίσουν μια φωτιά σε περίπτωση εκδήλωσής της και να μην την αφήσουν να επεκταθεί και στο υπόλοιπο κτήριο. Αργότερα, firewall ονομάστηκαν μεταλλικές πλάκες σε αυτοκίνητα και αεροπλάνα, σκοπός των οποίων ήταν να διαχωρίσουν το χώρο των επιβατών από τη μηχανή.

Τα είδη των firewall


Τα firewall χωρίζονται σε software και hardware.

Τα software firewall είναι προγράμματα που εγκαθίστανται στον υπολογιστή, με τον ίδιο τρόπο που εγκαθιστούμε ένα antivirus για την προστασία από ιούς.

Πλεονεκτήματα των software firewall

Είναι οικονομικότερα από τα harware firewall
Είναι πιο εύκολα στη ρύθμιση και τη χρήση
Μπορεί κανείς να εγκαταστήσει ένα software firewall σε ένα laptop που θα χρησιμοποιεί οπουδήποτε


Μειονεκτήματα των software firewall

Προστατεύουν μόνο τον υπολογιστή στον οποίο είναι εγκατεστημένα, και χρειάζονται πολλαπλές άδειες για πολλαπλούς υπολογιστές
Καταναλώνουν ισχύ από τον επεξεργαστή και μνήμη του συστήματος
Έχουν λιγότερες επιλογές στις ρυθμίσεις τους από τα harware firewalls.
Hardware firewall

Τα Harware firewalls είναι συσκευές που παρεμβάλλονται ανάμεσα στον υπολογιστή ή το δίκτυο και το Internet. Κάποιοι καλύτερης ποιότητας routers έχουν ενσωματωμένο ένα harware firewall.

Πλεονεκτήματα των harware firewall

Ένα harware firewall μπορεί να προστατέψει ένα ολόκληρο δίκτυο υπολογιστών
Διαθέτουν τον δικό τους επεξεργαστή και μνήμη, κι έτσι δεν επιβαρύνουν καθόλου τα resourses του υπολογιστή
Τα Harware firewalls δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν από mallware, όπως μπορεί να συμβεί με τα software firewalls
Προστατεύουν το σύστημα σε όποια κατάσταση και ανα βρίσκεται το λειτουργικό σύστημα – ακόμα κι αν έχει μόλις εγκατασταθεί
Ορισμένα προηγμένα Hardware firewalls περιλαμβάνουν και προστασία antivirus-antispyware


Μειονεκτήματα των harware firewall

Ένα hardware firewall κοστίζει σαφώς ακριβότερα απ’ ότι μία άδεια για ένα software firewall
Η ρύθμιση των hardware firewalls είναι δυσκολότερη, και απευθύνεται σε πιο προχωρημένους χρήστες
Το Hardware firewall είναι ένα μηχάνημα, που χρειάζεται να εγκατασταθεί σε συγκεκριμένο σημείο και να έχει πρόσβαση σε ρεύμα και στο δίκτυο.
Αν κάποιο πρόγραμμα μπλοκάρεται από το firewall, δεν εμφανίζεται αυτόματα κάποιο μήνυμα στον υπολογιστή του χρήστη, θα πρέπει χειροκίνητα να μπει στο διαχειριστικό σύστημα του firewall και να επιτρέψει τη λειτουργία του.
Αν αποτύχει ένα hardware firewall που προστατεύει ένα ολόκληρο δίκτυο υπολογιστών, όλοι οι υπολογιστές μένουν απροστάτευτοι.
Ενώ υπάρχουν ορισμένα open source ή freeware προγράμματα firewall, που είναι νόμιμα δωρεάν, δεν υπάρχει αντίστοιχη λύση για το harware firewall.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα software firewalls απευθύνονται σε οικιακούς χρήστες και τα harware firewalls απευθύνονται σε επιχειρήσεις ή μεγάλους οργανισμούς με δίκτυα υπολογιστών (σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες κλπ).

Καθώς το παρόν αφιέρωμα είναι εισαγωγικό και απευθύνεται σε χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, στο εξής όποτε αναφέρουμε το firewall εννούμε το software firewall.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]