Συμβουλές για την αγορά laptop

Το παλιό σου laptop παρά τις συνεχής προσπάθειες σου δεν τα “κατάφερε”, οπότε οδεύεις με μαθηματική ακρίβεια στην αγορά ενός νέου. Τι πρέπει όμως να γνωρίζεις ώστε να κάνεις την καλύτερη δυνατή αγορά και να πάρεις ένα laptop που να καλύπτει τις ανάγκες σου ;

Για ποιο σκοπό θα τον χρησιμοποιήσεις

Όλοι οι φορητοί υπολογιστές δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες .Αρχικά πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο το χρειάζεσαι, δηλαδή αν τον θέλεις για κάποιο επαγγελματικό σκοπό ή για παιχνίδια και διασκέδαση.

Μνήμη ram και Επεξεργαστής

Σημαντικό κομμάτι σε ένα laptop είναι ο επεξεργαστής . Πρέπει να συγκρίνεις επιδώσεις μεταξύ επεξεργαστών. Εδώ βέβαια παίζει ρόλο ξανά ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Αν θες να δουλεύεις επάνω σε βαριές εφαρμογές, να παίζεις βαριά παιχνίδια, κλπ, είναι λάθος να αγοράσεις laptop, καθώς με την επιλογή αυτή θα πρέπει να πληρώσεις πάρα πολλά και ίσως να μην καλυφθείς τελικά.
Η δική μας άποψη είναι να αγοράσετε Intel. Σίγουρα θα βρεις φθηνότερα μηχανήματα με AMD επεξεργαστή, αλλά στην δεδομένη, ότι πληρώνεις παίρνεις. Διάλεξε τεχνολογία i3 η και μεγαλύτερη, βάσει των αναγκών σου. Αν είσαι απλός χρήστης θα καλυφτείτε με τον i3. Αν είσαι λάτρης των παιχνιδιών η επαγγελματίας προτίμησε i5 ή i7.
Αν ασχολείσαι με οτιδήποτε άλλο εκτός από παιχνίδια και γραφιστικά προγράμματα, τότε πάρε ότι κάρτα επιθυμείς γύρω στα 512ΜΒ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αγόρασε μηχάνημα με πολλά κυβικά κάρτας και με τουλάχιστον τα εξής Memory: 2GB (αποκλειστική όχι shared), Memory speed:1Ghz, Memory bus width:256 Bit, Memory type: GDDR5, και να υποστηρίζει το τελευταίο DirectX 11.

Μέγεθος laptop

Με βάση το που θα χρησιμοποιήσεις το laptop σου πρέπει να διαλέξεις και το μέγεθος που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σου. Αν δεν λάβεις υπόψη την παράμετρο αυτή το ποιο πιθανό είναι να πάρεις κάτι που θα είναι είτε αρκετά μικρό, είτε αρκετά μεγάλο και από καθαρή τύχη κάτι που να σε καλύπτει.
Αν για παράδειγμα βρίσκεσαι συνεχώς σε κίνηση θα πρέπει να επιλέξεις κάτι μικρό και ευέλικτο και όχι κάτι αρκετά ογκώδες αλλά και βαρύ.

Οθόνη αλλά και μπαταρία

Το αυτονόητο είναι πως το μέγεθος της οθόνης καθορίζει ουσιαστικά και το μέγεθος του laptop, πέρα από τις ίντσες της που πρέπει να έχεις αποφασίσει πρέπει να αποφασίσεις και για τον τύπο της.
Οι οθόνες των laptop χωρίζονται δυο κατηγορίες led και lcd. Τα περισσότερα πλέων έχουν οθόνη led. Αυτό όμως δεν είναι το καταλυτικό κριτήριο , πρέπει να δεις την ευκρίνεια, την φωτεινότητα αλλά και τα χρώματα .
Το μέγεθός της οθόνης επηρεάζει και την μπαταρία του laptop σας καθώς όσο μικρότερη είναι τόσο λιγότερη μπαταρία καταναλώνεις, επίσης χαμηλώνοντας την φωτεινότητα μειώνεις το ποσοστό κατανάλωσης της μπαταρίας .

Bluetooth

Αν επιθυμείς να μεταφέρεις αρχεία μέσω smartphone στον φορητό ή να απλά να χρησιμοποιείς περιφερειακά bluetooth (όπως το ποντίκι), επιβεβαίωσε ότι ο φορητός περιλαμβάνει bluetooth έκδοσης 2.1 (ERD). Για μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων προτίμησε τις εκδόσεις 3.0 ή 4.0.

USB

Μιας και η τεχνολογία “τρέχει”, επιβεβαίωσε ότι περιλαμβάνει τουλάχιστον μία USB 3.0 για να είσαι μέσα στα πράγματα.

Οπτικό μέσο.

Αγόρασε μηχάνημα με combo Blu-Ray που θα σου δώσει την δυνατότητα να διαχειρίζεσαι όλα το οπτικά μέσα (CD, DVD, κ.ά.).

Extra Tip

Πριν φτάσεις στην αγορά κάνε μια έρευνα εντοπίσετε τις πιο αξιόπιστες μάρκες μέσα από αξιολογήσεις στο internet, κινήσου κυρίως σε αυτές με τα λιγότερα προβλήματα.

Δες τις θύρες και τι εξόδους που σου παρέχει και αν καλύπτει τις ανάγκες σου.

Είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος αυτάρκειας του laptop χωρίς ρεύμα. Πολλές φορές θα χρειαστείς laptop για περισσότερες εργασίες από αυτές που είχες υπολογίσει, κι αν πρόκειται για κάτι σημαντικό και ξεμείνεις από ρεύμα, τότε θα τα βρεις σκούρα. Αν χρειάζεσαι μεγαλύτερη αυτονομία καλό είναι να αγοράσεις μίας επιπλέον μπαταρία ή ένα φορτιστή αυτοκινήτου ή ένα φορτιστή ηλιακού πάνελ.